Günlük sohbetimizde ve iletişimimizde sık sık ‘içerik’ kelimesini ve farklı varyasyonlarını kullanırız. Bir belge veya web sayfasından bahsediyorsak, içinde ne varsa ona ‘içerik’ diyoruz. Peki aslında ‘içerik’ nedir? İçeriği genel bir şekilde tanımlayalım.
“İçerik, bir mesaj veya anlam taşıyan bilgi parçasıdır.”
Bu konuda hemfikir olun, bunun farklı biçimleri nelerdir? Burada en sık kullanılan e-içerik ve Web İçeriği hakkında tartışıyoruz. Peki bu ikisi arasında herhangi bir fark var mı ve ne için kullanılıyor?
Şimdi bu zor bir soru. Çünkü tek bir kelime “Evet” veya “Hayır” cevabı yok. Bu iki terimi ayrı ayrı tartışalım.
E-içerik: Basit bir ifadeyle, elektronik veya dijital formatta olan herhangi bir içeriğin e-içerik olduğunu söyleyebiliriz.
Web İçeriği: Web üzerindeki herhangi bir metin / madde (resim, grafik vb. Kombinasyonu olabilir) anlamına gelir.
Bu, her ikisi de aynı değil mi dedi? Teknik olarak evet. Ancak ince bir fark var. Her iki terimin de birbirinden nasıl farklı olduğunu anlayalım.
Web siteleri, web portalları, forumlar, bloglar, wiki’ler vb. Tarafından kullanılan konu / metin genellikle web içeriği olarak adlandırılır. E-içerik olarak, esas olarak öğrenme veya eğitim gibi eğitim amaçlı kullanılan materyale atıfta bulunulur.
Bu formatların ikisi de uygulama ve kullanım açısından farklılık gösterir. Kullanılabilirlik perspektifinde web içeriği daha çok bilgilendiricidir ve hedef kitlesini esas olarak sağladığı bilgilerin kalitesiyle ilgilendirir; burada e-içerik çoğunlukla interaktiftir ve sunum ve etkileşimiyle kullanıcılarını meşgul eder.
Web içeriği tipik olarak bir sunucuda barındırılır ve bir web sunucusu aracılığıyla sunucudur. Ayrıca tipik olarak HTML olarak biçimlendirilir ve web tarayıcısı aracılığıyla erişilir. Ancak e-içerik birçok farklı yolla geliştirilebilir ve erişilebilir. Web içeriğine erişim internet veya intranet bağlantısı gerektirir. E-içerik, çevrimiçi erişilebilirlik için sunucuda barındırılabilir veya aynı zamanda kalem sürücüler, CD / DVD vb. Gibi çevrimdışı cihazlardan da erişilebilir.
Kullanılabilirlikleri açısından, bu iki formatın da birbirlerine göre bazı avantajları vardır. Web içeriğine herhangi bir web tarayıcısı üzerinden erişilebildiğinden, açıkça platformdan bağımsızdır. Ancak e-içerik, ilgi çekici etkileşimi ile bazı bağımlılıklar ve platform kısıtlamaları da taşır.
Teknoloji ve geliştirme araçlarındaki çeşitli gelişmeler, bu içerik biçimleri arasındaki boşluğu daraltmaktadır. Html5, CSS3, java komut dosyası kitaplıkları gibi yeni teknolojiler, web içeriğinde etkileşimi etkinleştirir ve geliştirir. Adobe Captivate, Presenter, Lectora, Articulate vb. Gibi yeni içerik geliştirme araçları ve SCORM ve AICC gibi içerik geliştirme yönergeleri, e-içeriği dener ve standartlaştırarak onu platformdan bağımsız hale getirir.
Hiç şüphe yok ki, bu tamamlayıcı gelişmeler kesinlikle öğrenme ve eğitim topluluğuna fayda sağlayacak ve her iki içerik formatını da kolayca erişilebilir kılacaktır.
Apurva, Timeless Learning Technologies Pvt ile ilişkilidir. Ltd (TLT). TLT , etkileşimli e- öğrenme için SCORM uyumlu E-içerik oluşturmada uzmanlaşmıştır . TLT’nin amiral gemisi ürünü E-Üç Öğrenme Yönetim Sistemi , dünya çapında bir dizi önde gelen şirket ve eğitim kurumu tarafından kullanılmaktadır.
Makale Kaynağı: https://EzineArticles.com/expert/Apurva_Bhelke/1605848